späť ↵

VILLA_S

Krásny výhľad, mesto ako na dlani, bývanie temer v centre mesta… Benefity pomerne zložitého menšieho pozemku, s ťahším prístupom, obklopeného zástavbou a veľkými výškovými rozdielmi. Celkové riešenie a orientácia jednotlivých priestorov v rámci domu je prispôsobená výhľadu na mesto a optimálnej orientácii na západnú stranu. Voči ulici a susedným pozemkom je dom striktne introverný. Absenciou akýchkoľvek okien či presklení od ulice je dôsledne chránený voči nežiaducim, intimitu rodiny rušiacim pohľadom. Všetky izby a obytné priestory sú orientované na západnú stranu s úžasným výhľadom na mesto a zvlnený horizont Strážovských vrchov. Tomuto fenoménu bola od začiatku tvorby domu prispôsobená celá koncepcia. Zložitosť pozemku je pretavená do viacúrovňového riešenia domu. V celkovom hmotovom riešení je však výškovo zložitá dispozícia decentne zjednotená do jednotného celku.
Prízemie domu je v klasickom radení priestorov. Od hlavného vstupu do domu je cez zádverie prístup do dennej a do prevádzkovej časti dispozície. Denná časť prízemia pozostáva z kuchyne, jedálenského kútu a obývacej dvojpodlažnej haly s krbom a vysokým presklením. Jednotlivé priestory sú otvorené, vzájomne opticky poprepájané. Vertikalita dvojpodlažného priestoru je podporená zaujímavým zaveseným svietidlom. Celkové pôsobenie interiéru obytnej haly bude časom dopovedané veľkorozmerovými obrazmi, na ktoré sú v rámci domu vyčlenené viaceré vizuálne dominantné plochy stien.
Poschodie domu je s prízemím prepojené vzdušným schodiskom a galériou s preskleným zábradlím. Zabezpečený je tak vizuálny kontakt s dennou časťou domu a zaujímavé, vplyvom svetla neustále sa meniace priehľady. Na poschodí je „vláčik“ izieb radených v prísnom zástupe. Pre každého detského člena rodiny je k dispozícii samostatná, komfortná, veselo zariadená izba s famóznym výhľadom. Samostatne vyčlenenou časťou je pracovňa. Útulná miestnosť pracovne nazvaná „kapitánsky mostík“ situovaná na zníženom treťom podlaží má samostatnú terasu a v tomto dome už štandardne zaujímavý výhľad ponad mesto.
Vďaka nadštandardne veľkým plochám presklení je v dome aj napriek temer jednosmernej orientácii voči svetovým stranám dostatok svetla a príjemný vizuálny dotyk s exteriérom. Toto prelínanie interiéru a exteriéru je podporené veľkorysými terasami situovanými v rámci všetkých troch podlaží. Napriek menšej záhrade, je vďaka svahovitému pozemku celkové pôsobenie okolia domu dostatočne vzdušné a slnečné.

Štúdia : 03/2006
Projekt : 02/2007
Realizácia : 06/2007-11/2009
Foto : Mgr. art. Soňa Sadloňová

Zastavaná plocha : 230,80 m²
Úžitková plocha : 256,43 m²
Obytná plocha : 111,94 m²


späť ↵


in Projects | Projects, Residental |


Zdieľať tento článok: