späť ↵

STONE COTTAGE

Rodinný dom je navrhnutý v okrajovej časti zástavby obce Terchová. Navrhnutá architektúra je moderná, nadčasová s použitím klasických materiálov ako sú drevo a kameň. Tieto materiály by sa mali niesť celým konceptom domu a prirodzene prechádzať z exteriéru do interiéru.
Hmota domu je v klasickom tvare, obdĺžnik so sedlovou strechou v sklone 35°. Prestrešenia parkovania a terasy sú s plochou strechou, čo domu dodáva moderný charakter. Materiál sedlovej strechy je navrhnutý predzvetraný titánzinkový plech Rheinzink, bez presahu strechy voči fasáde atík a bočných stien. V časti plochých striech bude krytina zo strešnej fólie. Prestrešenie terasy bude s úpravou jemný riečny štrk, tak aby bol zabezpečený atraktívny pohľad na strechu.
Exteriérovú fasádu bude tvoriť kamenný obklad a drevený horizontálny obklad v spodnej časti. Okenné výplne sú vzhľadom na rozmery uvažované ako hliníkové s výplňovým izolačným trojsklom v antracitovej farebnosti. Najväčšie presklenia schodiska, spálne a obývacej izby sú pevné, neotváravé. Potrebná intimita bude zabezpečená exteriérovými hliníkovými žalúziami zabudovanými v rámci obkladu.
V interiéroch budú použité kvalitné a moderné materiály. Na podlahách bude použitá kombinácia gresovej dlažby a drevených podláh. Steny budú riešené omietkou, lokálne dreveným obkladom, v kombinácií s kameňom a keramickým obkladom (wc, kúpelňa). Stropy na poschodí, prípadne aj na prízemí budú priznávať drevené stropné trámy so sadrokartónovou výplňou. Dvere budú drevené, s drevenými obložkovými zárubňami.
Oplotenie pozemku je kamenné, lomový kameň ukladaný do gabiónových košov. Výška oplotenia je v priemere 1,4m nad terénom, lokálne voči susedným parcelám vyššie, vzhľadom na tvar terénu.
Spevnené vonkajšie plochy budú riešené betónovou dlažbou, drevenou lamelovou podlahou (exotické drevo na nosnom rošte) a riečnymi „pohľadovými“ kamienkami (okapový chodník).
Hlavný vstup do objektu je situovaný z južnej strany od ulice Družstevná. Pozemok od vstupu prudko klesá, prevýšenie až 8,5m po uhlopriečke. Parkovanie pre dve autá je navrhnuté pod prístreškom, pri hlavnom vstupe do domu. Prístrešok nad parkovaním plynule prechádza ponad hl.vstup do domu a vytvára tak potrebné prekrytie a závetrie.
Dispozícia domu je prispôsobená terénu a vstupu do domu na úrovni horného podlažia a súčasne východu do záhrady z úrovne spodného podlažia. Horné podlažie (2.NP) je tvorené 2 izbami, spálňou so šatníkom, spoločnou kúpeľňou a samostatným wc a vstupom do domu cez zádverie. Jednoramenným dreveným schodiskom je prístup na spodné podlažia (1.NP), kde je situovaná denná časť domu v otvorenom koncepte dispozície, v radení priestorov – obývacia izba, jedálenský kút, kuchyňa a v uzavretej časti technická miestnosť (kotolňa, práčovňa), sklad a wc. Z obývacej izby je východ na prekrytú terasu a ďalej prechod do záhrady.
Rodinný dom je nepodpivničený. V časti pod navrhovaným prístreškom pre osobné autá je možné vzhľadom na danosti terénu vybudovať vínnu pivničku, prípadne sklad dreva a záhradných zariadení.

Štúdia : 11/2014


späť ↵


in Projects | Projects, Residental |


Zdieľať tento článok: